До Литви прибули перші військові німецької бригади

Міністр національної оборони Литви Лаурінас Кащюнас зустрів у Вільнюському аеропорту першу групу бійців німецької бригади кількістю 21 військовослужбовець, що прибули з 15 регіонів Німеччини.

Про це передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу військового відомства Литви.

«Можу запевнити, що створення належних умов як для військової інфраструктури, так і для цивільних служб (німецької бригади – ред.) є пріоритетом нашого уряду і моїм головним прагненням як міністра… З прибуттям перших солдатів бригади ми відкриваємо не лише нову сторінку співпраці між Литвою та Німеччиною, але й ще глибше партнерство між нами», – сказав Кащюнас під час зустрічі.

Перший елемент німецької бригади очолить полковник Андре Гастенрат, який раніше служив у Литві. Військові, що прибули до Литви, відповідатимуть за планування перекидання бригади до Литви та координацію вимог до військової інфраструктури. До кінця року перша ланка штабу збільшиться до 150 військовослужбовців.

Бригаду німецької армії перекидають до Литви поетапно – цього року прибудуть перші солдати, а у 2025-2026 рр відбудеться більш масштабне переміщення підрозділів бригади. У 2027 році німецька бригада в Литві повинна вийти на повну боєздатність. Очікується, що до Литви будуть перекинуті загалом 4800 німецьких військових і 200 цивільних.

На полігоні Руднінкай проходитиме служба більшості бійців німецької армійської бригади, решта служитимуть на військовій базі у Руклі. Німецькі солдати та їхні родини житимуть у Вільнюсі та Каунасі.

Бригада, яка поетапно розгортається в Литві, складатиметься з трьох маневрових батальйонів з усіма необхідними засобами, включно з підрозділами бойової підтримки та постачання. Бригада складатиметься з діючих та новосформованих частин. До Литви перекинуть 203-й танковий батальйон з Північного Рейну-Вестфалії і 122-й бронепіхотний батальйон з Баварії. Бойова група батальйону передових сил НАТО, яка зараз знаходиться в Литві, буде переформована в багатонаціональний батальйон і стане невід’ємною частиною бригади “Литва”.

Як повідомлялося, Берлін зобов’язався розмістити у Литві військовий підрозділ розміром з бригаду, про що йдеться у комюніке, підписаному канцлером Німеччини Олафом Шольцом та президентом Литви Гітанасом Науседою.