Рівень моря підвищується, можуть зникнути цілі країни – генсек ООН

У світі зростає рівень моря, це може призвести до того, що зникнуть цілі країни. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш  на засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому наслідкам підвищення рівня моря для глобального миру та безпеки.

Гутерріш наголосив, що ця проблема стосується як малих острівних держав, так і прибережних районів у багатьох країнах світу, зокрема розвинених.

Як зазначається, Всесвітня метеорологічна організація опублікувала нові дані, згідно з якими у XX столітті в середньому глобальний рівень моря підвищувався швидше, ніж у будь-яке інше століття протягом останніх 3000 років.

При цьому світовий океан протягом останнього століття нагрівався швидше, ніж за останні 11 000 років.

Якщо середня глобальна температура зросте на два градуси, підвищення рівня моря може прискоритися вдвічі, а подальше зростання температури спричинить експонентне підвищення рівня світового океану.

“За будь-якого сценарію такі країни, як Бангладеш, Китай, Індія та Нідерланди, опиняться в небезпеці. Мегаполіси на всіх континентах зіткнуться із серйозними наслідками, включаючи Лагос, Мапуту, Бангкок, Дакку, Джакарта, Мумбаї, Шанхай, Копенгаген, Лондон, Анджелес, Нью-Йорк, Буенос-Айрес та Сантьяго”, – заявив генсек ООН.

Гутерріш наголосив, що в деяких країнах, таких як Фіджі, Вануату та Соломонові Острови, підвищення рівня моря вже призвело до масових переселень людей.

У Північній Африці солона вода проникає в ґрунт, поєднується з прісною водою, що призводить до загибелі врожаю.

У Сомалі схожі процеси ведуть до підвищеної конкуренції за мізерні ресурси прісної води.

“Общини, які проживають у низовинних районах, і цілі країни можуть зникнути з лиця землі”, – сказав Гутерріш.