Україна взяла участь у Connecting Europe Days у Брюсселі

Україна взяла участь у заходах високого рівня у рамках тижня Connecting Europe Days, присвяченому розвитку транспорту та логістичних маршрутів Європи.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, передає Укрінформ.

«Інтеграція України до Європейського Союзу відбувається, зокрема, і через розширення українських шляхів у мережі TEN-T. Працюємо над наступним кроком – включенням до транспортної мережі маршрутів, що ведуть до Дунаю. Це надзвичайно важливо з огляду на розвиток Дунайського кластеру та потребу нарощення логістичних можливостей», – наголосив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Він додав, що присутність України в TEN-T сприяє доступу до частини інструментів ЄС для фінансування транспортних проєктів на рівні з іншими країнами.

Крім того, Деркач звернув увагу колег на важливість продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною і ЄС, що також є частиною інтеграції не лише українського ринку до ЄС, а і європейського з нашим.

Окремо в Мінвідновлення зазначають, що під час Connecting Europe Days було проведено засідання міжнародної організації у сфері мобільності і транспорту Transport Community, до якої входять країни ЄС та балканські держави.

«Україна в ній має статус спостерігача, але з можливостями повноправного учасника. Це дозволяє нашій державі проводити обмін досвідом та навчання фахівців транспортної сфери», – додали в міністерстві.

Як повідомлялося, 21 березня у межах Транспортного діалогу між Україною і Єврокомісією відбулася перша за п’ять років зустріч високого рівня. У фокусі зустрічі – співпраця щодо «Шляхів солідарності», мережі TEN-T, розбудови прикордонної інфраструктури, продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною і ЄС, розвитку експортних потужностей на морі та залізниці, підтримка авіагалузі.