Психологічна допомога: підготовка до консультацій

Перед відвідуванням психолога може виникнути багато сумнівів та питань, що є зрозумілим і часто пов’язано зі страхом перед новим, невідомим, іноді навіть з міфами, які склалися навколо психологічної допомоги та психотерапії. Нижче наведено кілька з найбільш поширених питань.

Якщо ви ще не обрали для себе психолога, радимо відвідати сайт upsihologa.com.ua. Де б ви не шукали психолога, чи то в маленькому містечку України чи то в столиці, цей ресурс робить пошук гарного фахівця легким і зручним.

Перш, ніж психолог, до якого ви вирішили звернутися, зможе надати відповідну форму подальшої роботи, якщо така буде необхідна, потрібно пройти одну або кілька консультаційних зустрічей, зазвичай від двох до чотирьох. Не обов’язково обмежуватися першою зустріччю, оскільки для багатьох людей перше відвідування пов’язане зі значним занепокоєнням, численними страхами та стресом, а це ускладнює повне викладення проблеми або вільну бесіду. Тому першы зустрычы вважаються ознайомчими.

Що буде при першому відвідуванні психолога чи психотерапевта? Що треба казати?

Відносно першого відвідування психолога чи психотерапевта, краще підготуватися до докладних питань про те, що саме турбує, за яких обставин це виникає, чи справляється людина з цим, і якщо проблема погіршується. Важливо бути готовим ділитися інформацією про своє життя, функціонування у повсякденному житті, стресові ситуації та взаємодію зі сім’єю, друзями та колегами. Клієнт може відмовитися відповідати на деякі питання, але важливо розуміти, що це може вплинути на якість консультації та вирішення труднощів.

Як підготуватися до першого візиту до психолога?

До свого першого візиту не потрібно особливо готуватись. Достатньо того, що відчувається необхідність обговорити проблему з психологом і зараз людина готова до цього. Хоча подумати про те, що конкретно треба висловити, може полегшити розуміння труднощів, але це не обов’язково. Психолог не очікує конкретного змісту під час консультацій чи терапії, і клієнт вирішує, що і як говорити. Завдання психолога – полегшити це завдання через вміле спілкування, збір актуальної інформації та професійні навички. Психолог не перевірятиме достовірність інформації, але чесність клієнта важлива для якості подальшої роботи.

Скільки триває сеанс у психотерапевта

Терапевтична година зазвичай триває 45-50 хвилин. Цей час є оптимальним для продуктивної обговорення питань, зберігаючи концентрацію уваги обох учасників бесіди.